De leerlingen van het VLTI krijgen sinds het schooljaar 2000 - 2001 de kans om hun stages in het buitenland te lopen. De school wil de leerlingen de kans geven om zich optimaal te bekwamen in hun vak. Daarnaast zijn belangrijke doelstellingen van de buitenlandse stages het spreken van andere moderne talen zoals Engels, Duits en Frans, en het zich onderdompelen in de cultuur en mentaliteit van een ander Europees land met de ontwikkeling van een verruimde en kritische blik op de wereld. Met dit leerlingen-gedreven project probeert de school de ondernemerskwaliteiten van zijn leerlingen op scherp te stellen. Er wordt veel verantwoordelijkheid bij de stagiairs gelegd. De leerlingen mogen suggereren en motiveren naar welk land en welk soort onderneming ze op stage willen. Ze reizen er op eigen kracht naar toe en verblijven er in gastgezinnen, appartementen of hotels. Ook het budget beheren de stagiairs zelf.

Doorheen de bijna kwarteeuw dat het VLTI zijn leerlingen de wereld instuurt is er heel wat ervaring opgedaan. Er is doorheen die jaren een heel netwerk van stageplaatsen over heel Europa en de wereld ontstaan. De school is trots dat zijn inspanningen erkend worden. Zo was de school bij de eerste in Vlaanderen die het VET-charter kregen. Ze heeft nog tot eind 2027 een Erasmus+ accreditatie, wat de administratie achter het project veel gemakkelijker maakt. Daarnaast heeft de school nog tot 2024 een certificaat van uitmuntendheid en kreeg ze in 2020 het EPOS-kwaliteitslabel.

Schooljaar 2024 - 2025

Noteer alvast in jullie agenda: jaarlijkse foto- en filmavond in Cinema De Keizer in Lichtervelde op donderdag 28 november.

Schooljaar 2023 - 2024

  • Voor dit schooljaar kregen de leerlingen al een sneak-preview tijdens de Erasmusdays van wat buitenlandse stages inhouden. Op 28 november 2023 werden de ouders en alle geÏnteresseerden uitgenodigd tijdens de foto- en filmavond van het voorbije schooljaar. Alle praktische uitleg voor dit schooljaar werd dan uit de doeken gedaan.
  • Van 25 februari tot 15 maart liepen vijftien Bulgaarse stagiairs drie weken stage op West-Vlaamse familiale landbouwbedrijven. Ze bereiden zich voor op de studie van veearts en wilden praktijkervaring opdoen. Engels was de voertaal. Ze bezochten in hun vrije tijd Brugge, Zeebrugge, Brussel, Parijs en Versailles. Met dank aan de stagegevers.
  • Eind maart vertrekken 42 leerlingen op buitenlandse stage, 18 anderen vertrekken eind juni. Ze hebben zich goed voorbereid met extra technische lessen KI Melkvee, met technisch Duits, Engels en Frans, lessen fotograferen en filmen met GSM en drone. De eerste groepjes vertrokken op plantrekweekend naar Luik, Aken en Parijs om te tonen in hoever ze al op eigen benen staan.
  • De leerlingen ontvingen ook allemaal hun europass.
  • Klik hier voor de polisvoorwaarden van reisbijstand.

Schooljaar 2022 - 2023

  • Bij het begin van de kerstvakantie zochten een paar collega’s stageplaatsen in Frans-Guyana voor subtropische groenten en fruit, viskweek, zebu’s, pluimvee en varkens. De mediagenieke Jean-Yves Tarcy is bereid één van onze stagiairs op zijn pluimveebedrijf op te leiden. Daarnaast werden nog vijf andere bedrijfsleiders bereid gevonden om stagiairs te ontvangen. Er werden contacten gelegd met twee landbouwscholen die willen samenwerken. In juli 2023 vertrokken de eerste Torhoutse stagiairs voor viskweek en subtropische fruitteelt. Zij kwamen er terecht in onder meer de teelt van bananen, papaya, cactusfruit en wassaï. Guyane française is een multiculturele, veilige en aangename regio op de evenaar met het jaar rond ongeveer 30 °C. Het toerisme staat er in zijn kinderschoenen. Het Zuid-Amerikaanse Frans grondgebied is bekend voor het Europees Ruimtevaartcentrum ESA in Kourou. Hierbij een fotoreportage.
  • Vier tuinbouwleerlingen trokken in de kerstvakantie naar Toulouse voor hun “plantrekweekend”. De vier bewezen als eersten in 2023 dat ze zelfstandig kunnen reizen, dat met het oog op de buitenlandse stage eind maart. In het terugkeren bezochten ze de renaissancetuinen in Villandry en Chenonceau, de barokke tuinen in Albi, Castres en Lautrec; alsook de romantische tuin van Marquessac. Met de filmavond van november ’23 in het achterhoofd maakten ze alvast enkele mooie plaatjes met hun drone.
  • Een aantal leerlingen gingen in het voorjaar van 2023 voor 4 weken op buitenlandse stage. Vier leerlingen gingen aan de slag in Duitsland, Frankrijk (enkele sfeerbeelden), Nederland, Oostenrijk (enkele sfeerbeelden) en Zweden. Twee leerlingen trokken de Atlantische Oceaan over naar Canada. Er gingen ook terug twee leerlingen naar Senegal.
  • De leerlingen die in het voorjaar van 2023 op buitenlandse stage gingen kregen hun Europass-Mobiliteit-certificaat.
  • Een fotoreportage van de buitenlandse stage in de zomer van 2023 vind je hier.

Schooljaar 2021 - 2022

  • In het voorjaar van 2022 gingen enkele leerlingen voor 4 weken op buitenlandse stage. Ze gingen aan de slag in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Portugal. Twee leerlingen staken zelf de Middellandse zee over naar Senegal. Hierbij enkele sfeerbeelden.
  • Tijdens de krokusvakantie gingen enkele leerkrachten op prospectie naar Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland. Ze brachten een bezoek aan o.a. de landbouwschool van Graz, een aantal tuinen en landbouwbedrijven. Hierbij enkele sfeerbeelden.
  • In de zomervakantie gingen een aantal leerlingen naar Frankrijk, Ze waren er op stage bij bedrijven met melkvee, melkschapen, varkens, akkerbouw en tuinbouw in de Languedoc, op het platteland tussen de steden Toulouse, Albi en Castres. Ze oefenden er hun stiel en het spreken van Frans. Tijdens de weekends werden ze ondergedompeld in de Franse cultuur. Hierbij enkele sfeerbeelden.
  • Drie leerlingen gingen de voorbije zomer op stage naar de Belgische reisorganisator Steven van Hoof in Kaapstad, Zuid-Afrika. De drie waren actief in het onderhoud van tuinen, olijfgaarden, wijngaarden en in de groententeelt. In hun vrije tijd gingen ze wat apen, olifanten, walvissen, neushoorns en meisjes spotten. Hierbij enkele sfeerbeelden.
  • Enkele leerlingen liepen ook de hele zomer stage in de (serrestallen)bouw in Canada. Ze ontvingen half juni, na een procedure bij de Canadese ambassade in Parijs, elk een felbegeerde werkvergunning. Onmiddellijk na de laatste examens eind juni zijn beide jongens vertrokken. Ze draaien er mee in de provincie Ontario, op twee uur rijden ten noorden van Toronto. De voertaal is er Engels. Hun stageplaatsen danken ze aan Michel en Monique Pyfferoen, van Michael's Stabling Developments, die sinds vele jaren stalinrichtingen maken in de buurt van Owen Sound aan de Georgian Bay. In de voorbije 21 jaar liepen vele tientallen leerlingen stage in Canada. De meesten gingen er naar melkvee en akkerbouw in Ontario. Een minderheid liep ook al stage in Alberta, Manitoba en Quebec. Hierbij enkele sfeerbeelden.

De stages lopen in samenwerking en met financiële steun van Erasmus+. Alle leerlingen van de derde graad komen hiervoor in aanmerking. Klik hier voor meer info.