De leerlingen van het VLTI krijgen sinds het schooljaar 2000 - 2001 de kans om hun stages in het buitenland te lopen. De school wil de leerlingen de kans geven om zich optimaal bekwamen in hun vak. Daarnaast zijn belangrijke doelstellingen van de buitenlandse stages het spreken van andere moderne talen zoals Engels, Duits en Frans, en het zich onderdompelen in de cultuur en mentaliteit van een ander Europees land met de ontwikkeling van een verruimde en kritische blik op de wereld. Met dit leerlingen-gedreven project probeert de school de ondernemerskwaliteiten van zijn leerlingen op scherp te stellen. Er wordt veel verantwoordelijkheid bij de stagiairs gelegd. De leerlingen mogen suggereren en motiveren naar welk land en welk soort onderneming ze op stage willen. Ze reizen er op eigen kracht naar toe en verblijven er in gastgezinnen, appartementen of hotels. Ook het budget beheren de stagiairs zelf.

Doorheen de bijna kwarteeuw dat het VLTI zijn leerlingen de wereld instuurt is er heel wat ervaring opgedaan. Er is doorheen die jaren een heel netwerk van stageplaatsen over heel Europa en de wereld ontstaan. De school is trots dat zijn inspanningen erkend worden. Zo was de school bij de eerste in Vlaanderen  die het VET-charter kregen. Ze heeft nog tot eind 2027 een Erasmus+ accreditatie, wat de administratie achter het project veel gemakkelijker maakt. Daarnaast heeft de school nog tot 2024 een certificaat van uitmuntendheid en kreeg ze in 2020 het EPOS-kwaliteitslabel.

De leerlingen  gingen in het voorjaar van  2022  voor 4 weken op buitenlandse stage:

• Ze gingen aan de slag in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Portugal. Twee leerlingen staken zelf de Middellandse zee over naar Senegal. Hierbij enkele sfeerbeelden
  • Tijdens de krokusvakantie gingen enkele leerkrachten op prospectie  naar Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland. Ze brachten een bezoek aan o.a. de landbouwschool van Graz, een aantal tuinen en landbouwbedrijven.  Hierbij enkele sfeerbeelden.

Deze zomer gingen een aantal leerlingen naar Frankrijk, Zuid-Afrika en Canada:

• Eind augustus kwamen de laatste stagiairs terug uit Frankrijk, net op tijd om het nieuwe schooljaar te starten. Ze waren er op stage bij bedrijven met melkvee, melkschapen, varkens, akkerbouw en tuinbouw in de Languedoc, op het platteland tussen de steden Toulouse, Albi en Castres. Ze oefenden er hun stiel en het spreken van Frans. Tijdens de weekends werden ze ondergedompeld in de Franse cultuur. Hierbij enkele sfeerbeelden.
  • Tuinbouwleerling Dario Vincke uit Eernegem ging de voorbije zomer op stage naar de Belgische reisorganisator Steven van Hoof in Kaapstad, Zuid-Afrika. Hij nam daarbij zijn studiegenoten Yarne Carmeliet en Ruben Heyman mee op sleeptouw. De drie waren actief in het onderhoud van tuinen, olijfgaarden, wijngaarden en in de groententeelt. In hun vrije tijd gingen ze wat apen, olifanten, walvissen, neushoorns en meisjes spotten. Hierbij enkele sfeerbeelden.
  • Runar Vangheluwe en Robin Wastyn uit Ichtegem lopen de hele zomer stage in de (serrestallen)bouw in Canada. Ze ontvingen half juni, na een procedure bij de Canadese ambassade in Parijs, elk een felbegeerde werkvergunning. Onmiddellijk na de laatste examens eind juni zijn beide jongens vertrokken. Ze draaien er mee in de provincie Ontario, op twee uur rijden ten noorden van Toronto. De voertaal is er Engels. Hun stageplaatsen danken ze aan Michel en Monique Pyfferoen, van Michael's Stabling Developments, die sinds vele jaren stalinrichtingen maken in de buurt van Owen Sound aan de Georgian Bay.  Ze blijven er nog tot zondag 4 september om dan via Montreal in Quebec terug naar huis te komen. In de voorbije 21 jaar liepen vele tientallen leerlingen stage in Canada. De meesten gingen er naar melkvee en akkerbouw in Ontario. Een minderheid liep ook al stage in Alberta, Manitoba en Quebec. Hierbij enkele sfeerbeelden

De stages lopen in samenwerking en met financiële steun van Erasmus+. Alle leerlingen van de derde graad komen hiervoor in aanmerking.